"A receptekből valami mindig hiányzik... sose írjuk bele a lényeget... hogy szívvel csináld!! " - Mohr Míra (Süti MáMohr)

Tarte Tatin

*Tojásmentes, kevés cukrot tartalmaz

A fordított almatortáról először Susan Loomis könyvében olvastam és nagyon megtetszett ez a felfordított mivolta a sütinek. Egyből el kellett készítenem, írtam is egy saját verziót erre a francia édességre és mindenki imádta. 
Anyukám nagy kedvence lett ez a sütemény. Ha megkérdezem mit készítsek, mindig ez a kívánsága. Imádja, hogy nem túl édes, hanem bármilyen gyümölcsből készítem, Isteni gyümölcs íze van.
Készíthetjük barackból, szilvából, körtéből is, mindenhogy Isteni. :)

Hozzávalók:
  • 8 db alma
  • 85g méz
  • 80g teavaj
  • 1 db vaníliarúd vagy pár csepp citromlé

Elkészítés:
  1. Az almákat negyedekre vágjuk.
  2. A mézet egy serpenyőbe (aminek a füle is hőálló és betudjuk rakni a sütőben) öntjük, rátépkedjük a vajat és az almaszeleteket is.
  3. Lefedjük a serpenyőt fedővel, és az almákat közepes fokozaton megpároljuk. (Nem kell kevergetnünk vagy hozzányúlnunk, csak hagyjuk szépen párolódni a saját gőzében.) Akkor jó, ha még kicsit kemény az alma. Nem kell túl puhára főzni a gyümölcsöket, csak pároljuk kb. 20 percet, hiszen még úgy is megsütjük.
  4. Ha már jól átpárolódott a gyümölcs, a kinyújtott tésztát gyorsan rásimítjuk a gyümölcsökre, és mehet be a sütőbe. (Gyorsan, mert elkezd olvadni a vaj!)
  5. Előmelegített sütőbe 180°C-on kb. 25 percet sütjük. Még langyosan ráfordítjuk egy tálalótányérra, és fogyaszthatjuk is. 
Én egy gombóc fagyival szoktam tálalni még langyosan. :) Nagyon jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése